Pages

Friday, 18 May 2018

Sambal tumis udang patai

Okey...siapa suka makan sambal tumis udang petai angkat tangan...OMG, saya tahu ramai yg suka tapi tak mau angkat tangan kan kan kan...sbb malu ada bau yang sungguh harum...kalu anak dara makan petai confirm 2 atau 3 hari tak kuar p dating nak hilangkan bau petai hehehe..Hujung minggu lepas suami request teringin nak makan sambal tumis udang petai katanye...so saya kata okey I masakan tp pergi cari petainye sbb udang dah ada..abis round kedai kat taman tak ada p pulak taman sebelah baru dapat..rezeki tu pun last kopek...mahal pun dibelinya juga..masakkan very simple seperti resepi dibawah:
🌼cili kisar 4-5 sudu
🌸bawang merah- taruk lebih sikit sbb           akan bg rasa manis bawang kat sambal tu
🌸bawang puteh
🌸belacan sikit je besar ibu jari saya yg comel
🌸sos thai sikit agak2 je
🌸soa cili pun agak je sesedap
🌸sos tiram sesudu
🌸air asam jawa sikit je
🌸udang di taruk garam kunyit pastu goreng seperti biasa..tak kan itu pun tak tau kan kan...jgn lama sgt yer...saya memang akan goreng dulu udang sbb suami suka yg bergoreng dr taruk terus dalam sambal.
🌸gula san sikit garam

cara-caranya
🎗️semua bahan seperti bawang2 dan belacan dibelander.. Kemudian tumis bahan belander sampai agak2 nak kuning tapi jangan hagit pulak pahit dan masukkan cili kisar masak sampai pecah minyak, sambil kacau nak pecah minyak saya masukkan gula dan garam sikit serta air asam jawa ...haaaa sebelum den lupo ni nak kabo bila masak sambal ni biar bayak minyak baru cantik sambal tu masaknye. Api pulak biar pelahan je..dah pecah minyak masukkan sos2 tadi ikut citerasa masing2 pastu akhir sekali sebelum masuk udang taruk hirisan bawang besar di potong bulat pastu baru masukan udang dan petai...siappp senang jekan...




Selamat Mencuba...


No comments:

Post a Comment