Petang ni ada sikit masa terluang so boleh ler kita updated sikit masakan I yang dah terlalu bayak disimpan tapi tak sempat nak publish... kali ni saya nak tunjukkan masakan saya yg ala2 tp sedap bg citarasa anak dan suami heee.. kesedapan adalah subjektif okey..kalu keluarga I dia org suka masakkan yg ada rasa pedas dan sikt manis. okey kembali kepada kembung tiga rasa tadi I main campak2 je sebenarnya ikut rasa hati apa nak taruk so tiap kali buat lain2 rasa n resepi so camne tu...so akan ada byk resepi 3 rasa ler kan haaaa...
Resepinye:-
# ikan kembong 4 ekor di taruk garam kunyit dan goreng
#pastu dah garing angkat letak tepi dulu
#bawang besar di potonng dadu
#bawang puteh dipotong dadu
#pastu tumis kedua dua bawang yg didadu tadi sampai naik bau sikit
#masuk cili giling sesudu tumis sekali ngan bawang sampai agak2 pecah minyak
#masukan sos tiram sesudu,sos tomato sesudu,sos cili 4-5sudu tumis semua sekali masuk sikit garam
#potong cili padi merah dan hijau masuk dalam tumis tadi
#potong dadu timun bahagian yg keras je isi tgh yg lembik buang.kalu ada nenas potong dadu taruk kalu tak ada tak apa.pastu masukan dalam tumis tadi kacau sekejap supaya nak kekalkan kerangupan timun pastu terus tutup api..
#tuang sos tumis tadi di atas ikan goreng ....
siap
No comments:
Post a Comment