Pages

Tuesday, 20 January 2015

PUFF PAI EPAL

 Morning... morning... morning semua.
Jom hari ni kata buat puff epal pai.
Rasanya memang sedap sama rasa dengan yang kita beli kat Mc Donald tu.
 
 
 
 
BAHAN-BAHAN INTI EPAL :-
  • 2 biji epal hijau
  • 1 genggam cranberry kering (atau kismis)
  • 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis
  • 2 camca besar penuh gula perang
  • 1/2 camca teh tepung jagung*
  • 2 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata)
  • 2 camca besar penuh mentega
  • Secubit garam
  • 8 - 10 keping puff pastry jenama KAWAN (saiz 4inci x 4inci)
  • 1 kuning telur, untuk menglis
CARA MEMBUATNYA :-
  1. UNTUK INTI EPAL :- Kupas kulit epal, belah enam setiap satu, kemudian didadu, rendam dalam air. Panaskan mentega dalam periuk, toskan epal, dan masukkan ke dalam periuk. Goreng epal tadi dengan mentega hingga layu. Masukkan cranberry kering, gula perang, secubit garam dan serbuk kayu manis. Gaul rata dan masak hingga epal lembut dan gaul rata. Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan biar pekat. Matikan api dan sejukkan inti tadi untuk kegunaan kemudian...
 
  1. UNTUK PUFF PASTRY EPAL PAI :- Ambil sekeping puff pastry, gunakan plastik lapisannya sebagai pelapik. Kerat dua pastry tadi seperti gambar diatas, pastikan satu bahagian besar sedikit. Kelar2 bahagian yang besar tadi. Bahagian satu lagi sudukan 2 camca teh inti epal, kemaskan dan tutup dengan bahagian berkelar. Kemaskan tepi2nya dan tekan dengan garfu, pastikan anda tekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar, buat kaedah sama dengan baki bahan2 dan pastry tadi.
  2. Sapu dengan kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit (UNTUK OVEN SAYA TAU.) Setiap oven lain-lain kepanasanya mengikut saiz oven anda. Jika oven anda ada kipas, hidupkan. Teknik ini akan menjadikan puff pastry lebih ringan dan cantik. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan....
 
TQ kepada yang empunya resepi  **DAPUR TANPA SEMPADAN**  memang tak rugi buat resepi ni dan pasti akan menjadi punya. K jumpa di lagi dilain resepi.

No comments:

Post a Comment